zaterdag 9 januari 2016

Zaterdag 9 januari 2016 cultuur en natuur rond Jogjakarta: Borobudur en Merapi


Vandaag gaat het gebeuren, we gaan naar de Borobudur, 1 van de 7 wereldwonderen aanschouwen. Nanang rijdt ons over het platteland naar de Borobudur. Als we aankomen staan er drommen mensen voor. Ook de IndonesiĆ«rs willen de Borobudur zien. Als toerist krijg je een 'special' price €20, in plaats van €3,50 voor de IndonesiĆ«r. Maar ja, dan zie je wel een wereldwonder. In drommen lopen we op de tempel af. In de gids stond dat je eerst rond het complex moest lopen en vooral niet de hoofdingang nemen. Als wij linksaf slaan, lopen we al snel alleen, iedereen gaat via de noordingang. Het is erg mooi, vooral als je bedenkt dat dit al 800 na chr. is gebouwd, toen jaagden onze voorouders nog met een pijl en boog en woonden in een lemen hut. We hadden heer meer westerlingen verwacht, maar het is voor hen laagseizoen, we zien maar twee Amerikanen.






Daarna gaan we naar de vulkaan Merapi die in 2010 nog een enorme uitbarsting heeft gehad. We stappen over n een jeep en rijden over totaal verwoeste wegen. Het is meer balanceren op een stijgerend paard dan zitten in een auto. In vijf jaar is er wel gras gaan groeien, maar alle bomen zijn verbrand. Mensen mogen niet meer in het gebied wonen, de vulkaan is nog steeds actief. De totaal verwoeste dorpen zijn nu museum, de een zijn dood, de ander zijn brood.




's Avonds zijn we naar een heel mooi restaurant gereden door Nanang. In het restaurant speelt een band muziek van de Beatles. Hier mag er van de lokale overheid geen bier geschonken worden. De kaart op Internet blijkt achterhaald, daar stond wel bier op. Sjaak vraagt dan jus d'orange en merkt op: "you do'nt sell beer anymore?". Dan komt er een verrassend antwoord: "yes we do sell beer". Sjaak verandert zijn drank in bier. Als het bier komt, is de fles in een witte zakdoek gewikkeld, zo kan je niet zien dat er bier in zit. Het lijkt de drooglegging van Amerika wel.
We hebben heerlijk gezeten en genoten van het eten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten